Budapešť...město kultury a lázní

14.02.2009 | Volný čas

I když je jezero Balaton nejnavštěvovanějším místem Maďarské republiky, rozhodně není jedinou turistickou atrakcí této nádherné země. Právě hlavní město Budapešť nabízí návštěvníkům obrovské množství kulturních, přírodních a historických památek.

Budapešť vznikl sjednocením Budy a Óbudy, tedy Budína a Starého Budína rozprostírajícího se na pravé straně Dunaje a Pešti ležící na levé straně řeky.
Symbolem města je řetězový most Lánchít, který je jedním z devíti mostů, nacházejících se v tomto hlavním městě.
V Budapešti se nachází Budínské panorama - Hradní čtvrť s královským palácem, Matyášovým kostelem a Gellértova hora s Citadelou, místy, které jsou součástí Světového dědictví.


Jedinečnost města spočívá mimo jiné i v 80 termálních léčivých pramenech a zřídlech, které protkávají téměř celé jeho území a tak je v tomto městě téměř 50 městských lázní, včetně v původním stavu zachovalých tureckých lázních, šumivých koupelích a různých přírodních koupališť.
Na zdrojích léčivých pramenů byly vystavěny také nemocnice a lékařské hotely, které díky přírodním zdrojům dokáží vyhovět i nejnáročnějším požadavkům všech návštěvníků.

 

Ve městě se potkávají různé architektonické styly a tak zde můžeme vidět jak zbytky římských měst, lázní a vojenských táborů, tak i památky z dob nadvlády Turků. Budínská turba, hrobka tureckého derviše, je muslimským poutním místem a známé turecké lázně Rácz, Király a Rudas jsou oblíbeny jak místními, tak i turisty, kteří se sem rádi vracejí.


Další raritou města je největší synagoga Evropy. V Budapešti žije nejpočetnější židovské společenství ve Východní Evropě. A tak zde nalezneme 22 synangog, z nichž je právě synagoga v ulici Dohány tou největší v celé Evropě. Díky její rozlehlosti a vynikající akustice je častým dějištěm koncertů.

Při návštěvě Budapěšti je právě rozhodnutí, kam jít a co vidět tou nejtěžší záležitostí. Ve městě se nachází 200 muzeí a galerií, 40 operních scén a divadel a 7 koncertních sálů,ve kterých se po celý rok konají různé kulturní akce. A tak březen a Jarní festival nabízí milovníkům hudby četná operní, baletní i folklorní představení a výstavy. V červnu se koná Svátek hudby, Svátek mostu a Dunajský karneval na vodě. V červenci a srpnu probíhá Festival opery a baletu a také Židovský letní festival, září je měsíce pro Mezinárodní festival vína a šampaňského.

 

V Budapešti se také nachází nádherná zoologická a botanická zahrada, kde například ve Skleníku palem kolem vás létají tropičtí motýli a ptáci. K zábavě nejen malých návštěvníků přispívají roztomilé opičky kosman. Toto nádherné místo dotváří i krásné secesní a romantické stavby, z nichž Dům slonů získal cenu Europa Nostra.

 

A pokud jste zmoženi, je na místě navštívit některou z mnoha restaurací, pivnic či kaváren.
Záleží jen na Vaší chuti, zda chcete ochutnat proslavenou maďarskou kuchyni či nějakou světovou specialitu, protože v Budapešti jsou zastoupeny téměř všechny kuchyně světa.

 

Pokud se rozhodnete navštívit Budapešť, jistě nepohrdnete možností využít k prohlídce jednoho z nabízených dopravních prostředků. A tak se můžete svést, autobusem, městským vlakem Hév, metrem, tramvají či dětskou železnicí a nebo lanovkou.

 

Budapešť je prostě místo, které má co nabídnout každému návštěvníkovi.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.