Březen, za kamna vlezem nebo raději vylezem?


Skeptik by řekl, že na nás po podzimních depresích a dlouhé zimě čeká před letními vedry jarní únava. Jenže my dobře víme, že jarní únava není žádný strašák. Jedná se o celkem přirozenou a poměrně krátkodobou reakci lidského organismu na zimu, která právě skončila.

Naše tělo se v podstatě probouzí ze zimního spánku, a proto potřebuje pořádnou dávku energie.


Není energie jako energie
Pořádnou dávkou energie nemáme na mysli, že by měl člověk zbaštit krabici tatranek. Na počátku jara potřebujeme především důležité vitamíny a minerální látky. Proto bychom místo tatranek měli raději svačit pestrý zeleninový salát. V paprikách, rajčatech, zelí a v dalších druzích zeleniny se skrývá potřebný vitamín C, v kukuřici a rostlinných olejích zase vitamín E a vitamíny skupiny B je například v luštěninách, tedy v mexickém salátu ve fazolích. Proč se zmiňujeme právě o těchto třech písmenkách C, B a E? Protože právě tyto vitamíny jsou důležité pro boj s jarní únavou, zejména pak vitamín C. Věřte, že pití piva, které je také vitamínovým koktejlem, k vítězství nad únavou nestačí. Naopak, možná se vám po něm bude chtít ještě spát.

 

Posilujte imunitní systém
Nezapomínejte posilovat imunitní systém. V tomto období jsme oslabení a snadno dostaneme chřipku, zánět průdušek nebo virózu. Kromě vitamínů bychom měli mít také dostatek zinku. Jeho zdroj najdete mimo jiné v cibuli a v dýňových semínkách.

Studená sprcha, zejména po ránu, asi není pro každého, ale možná byste mohli zajít do sauny, co říkáte? Víte, že lidé, kteří chodí pravidelně do sauny (doporučuje se v období od listopadu do dubna) jsou mnohem méně náchylní chorobám, jako je například chřipka nebo angína?

Za zmínku stojí také konzumace kysaných mléčných výrobků, která rovněž významně přispívá k posílení imunitního systému.

 

Nebuďte zalezlí!
Milý přátelé, nebuďte zalezlí. S koncem února a počátkem března doba temna skončila! Probuďte se z lenosti a vyrazte ven z kanceláří, dílen, bytů a příbytků. Čerstvý vzduch a sluníčko, to je přesně to, co vaše tělo teď potřebuje. Největší šťastlivci mohou vyrazit na týden na hory, kde si dobijí baterky na několik měsíců dopředu. Ne nadarmo se říká, že týden dovolené v zimě vydá za dva týdny dovolené v létě. Když budete mít štěstí na počasí, a v březnu může jezdit do hor i ten, kdo právě není dítě štěstěny, pěkně se tam opálíte a navíc si vyčistíte plíce od smogu a hlavu od všech starostí. Ne každý si může tuhle dovolenou dovolit. Proč ale nevyrazit o víkendu na nějaké z krásných českých míst? Že ani víkend nevyjde? Tak běžte alespoň na procházku.

Že patříte do skupiny alergiků? Ach, to je škoda. Ale v posilovně nebo na výstavě akvaristiky vám snad žádné nebezpečí nehrozí. Jde o to, abyste nebyli zalezlí. Příjemné zážitky nás dobíjejí stejně jako vitamíny a minerály.


Škatule, hejbete se!
Dávat si prvního ledna předsevzetí, že začnete pravidelně chodit cvičit, není právě nejšťastnější. Lidské tělo je v útlumu, chce odpočívat a mlsat. Jak by také ne, dny jsou chladné a často temné, bez sluníčka. S příchodem jara se to však změní. V tomto období se lépe začíná. Možná není náhoda, že čínský nový rok začíná až v druhé polovině února. Takže začněte!

Co se cvičení týče, jde právě jen o to, začít. Jakmile začnete, budete se sami sebe ptát, jak jste mohli bez cvičení tak dlouho vydržet. Vaše tělo se bude těšit na další cvičení. Lidské tělo totiž funguje jako takový malý generátor. Čím více je v pohybu, tím více má energie. Vaše krev se rozproudí a bude vám fajn. Ucítíte příliv energie a vychutnáte si příchod jara naplno. Nepříjemnou únavu vystřídá ta příjemná, kdy budete zmoženi cvičením nebo jarními vycházkami sladce usínat při otevřeném okně. A ráno budete odpočati vstávat. Mnozí navíc bonusově za světla nebo za zpěvu ptáků.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.