Beznaděj zvyšuje riziko mrtvice u žen

31.08.2009 | Sex a vztahy

Beznaděj není jen pocit, který by ženy připravoval o životní štěstí.

Podle posledních výzkumů reálně ohrožuje jejich zdraví a zvyšuje nebezpečí, že je postihne mozková mrtvice.

Američtí vědci zjistili, že jinak zdravé ženy, které dlouhodobě trpí frustracemi, jsou častěji ohroženy vznikem trombů v krčních tepnách. Ty mohou způsobit cévní mozkovou příhodu.

"Náš objev potvrdil teorii, že u žen trpících pocitem beznaděje existuje zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a mrtvice," prohlásila Dr. Susan Everson - Roseová z univerzity v Minnesotě, jejíž studie byla publikována v odborném časopise Stroke.

Během ní sledovali odborníci 559 v průměru padesátiletých žen, u kterých se neprojevovaly žádné známky srdeční nemoci, například vysoký krevní tlak. Respondentky odpovídaly na otázky týkající se jejich pohledu do budoucnosti a osobních cílů a zároveň se na základě dvacetistupňové škály stanovilo, zda trpí symptomy deprese. Poté prodělaly ultrazvukové vyšetření, které zjistilo stav jejich krčních arterií.

Everson - Roseová říká:
"Zjistili jsme, že ženy, které vidí budoucnost černě, mají zesílené stěny tepen, čili aterosklerózu, což je neblahá předzvěst mrtvice nebo infarktu."
Podle ní je rozdíl velmi znatelný, i když se vezmou v úvahu ostatní vlivy, jako jsou věk, rasa nebo životní styl. Ženy s depresemi měly cévní stěnu o dvě setiny milimetru silnější než jejich šťastnější kolegyně.

Lékaři se teď chtějí zaměřit na hledání souvislosti mezi produkcí stresového hormonu kortisolu a nemocemi cév a srdce. Spojitostí mezi depresí a srdečními nemocemi se zabývalo několik předchozích studií a současný výzkum jen potvrdil, že naše zdraví neovlivňuje jen způsob života, ale ve velké míře také psychika.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Přečtěte si také:

Navštivte také: Diskuze pro ženy, Recepty na moučníky

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.