Alkoholová terapie může pomoct pacientům po úrazu mozku!


Přísun alkoholu by mohl pomoci osobám po úrazu hlavy.

Teorie, podpořená rozsáhlou vědeckou studií, se opírá o zjištění, že osoby s poraněním hlavy mají větší šanci na přežití, pokud mají v krevním oběhu alkohol.

"Je to asi tím, že alkohol tlumí náchylnost k zánětům. Autoři studie samozřejmě ale také varují, že alkohol je příčinou mnoha nehod, a lidé by tato zjištění neměli brát jako výmluvu pro nadměrnou konzumaci alkoholu," říká Dr. Ali Salim ze Cedar-Sinai Medical Centre, hlavní autor studie.

Při zraněních hlavy se zdá, že záleží na množství požitého alkoholu. Studie na zvířatech ukazují, že pokud je ho příliš málo, či naopak mnoho, nezabírá. Správné množství alkoholu však vede ke zmenšení otoku mozku a pomáhá zabraňovat dalšímu odumírání mozkových buněk.

Podle BBC studie zkoumala chorobopisy 38 000 osob s mírným až těžkým zraněním hlavy. Je to zatím největší studie zabývající se vlivem alkoholu na šanci přežít úraz hlavy.

Autoři dospěli k závěru, že "snížená mortalita pacientů s traumatickým poškozením mozku, kteří před zraněním požili etanol, nastoluje zajímavou možnost, že podávání etanolu pacientům se zraněním mozku by mohlo zlepšit jejich šance na uzdravení".

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.