5 slavných funkcionalistických památek Zlína. Znáte je?


Krajské město Zlín a jeho okolí proslulo zejména památkami moderní funkcionalistické architektury, které vybudovali špičkoví architekti Tomáše Bati. Dnes je tu jezdí obdivovat návštěvníci ze všech koutů světa.

Známých staveb i obytných čtvrtí z meziválečného období je ve Zlíně celá řada. Představují unikátní komplex, dokumentující rozkvět Baťovy korporace. Přiblížíme si 5 slavných památek:

1. Zlínský mrakodrap – správní budova číslo 21 Baťových závodů z roku 1938 byla jednou z prvních evropských výškových staveb. Její raritou je výtah a zároveň kancelář šéfa firmy Baťa. Má výšku 77,5 metrů a 17 podlaží, z nichž každé bylo velkoprostorovou kanceláří pro 200 lidí. Už v době svého vzniku byla plně klimatizována a měla páternoster, potrubní poštu či podlahové zásuvky elektrického proudu. Ve zlínské „21“ sídlí po rekonstrukci Krajský a Finanční úřad.

2. Dům umění – vrchol funkcionalismu ve Zlíně, dnes uzavřen. Toto dlouhodobé sídlo filharmonie a galerie se opět stane Památníkem Tomáše Bati. Podle Heleny Zemánkové, profesorky z Ústavu navrhování na Fakultě architektury Vysokého učení technického v Brně je to nádherná, čistá stavba. Nezbývá než se těšit na její znovuotevření. Obrazy z někdejší galerie jsou přestěhovány do nového Baťova institutu 14/15.

3. Nová radnice – sídlo Magistrátu města Zlína na náměstí Míru. Roku 1923 byla vybudována na místě původní radnice, která vyhořela. Autorem radnice i sochy kováře na její severní straně je známý baťovský architekt František Lydie Gahura.

4. Hotel Moskva – jedenáctipodlažní zařízení na náměstí Práce, dokončené roku 1933, v současnosti rekonstruované. Služby zde poskytuje Česká a Mexická restaurace, Řecká taverna a Irská hospoda.

5. Velké kino – jeden z největších kinosálů v republice, každoroční dějiště Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. Nachází se pod hotelem Moskva. Kromě promítání dnes Velké kino ve Zlíně pořádá i koncerty a přímé přenosy z Metropolitní opery v New Yorku.

A za šesté: Tip na ubytování v centru Zlína
Ať už do Zlína jedete na pracovní, nebo soukromou cestu, unikátní atmosféra Baťova města vás určitě chytne za srdce. Potřebné zázemí naleznete přímo v jeho centru, na třídě Tomáše Bati, kde nabízí ubytování wellness hotel Amenity Zlín. Ke službám patří i pohodlné parkování, kavárna, masáže, bar a znamenité snídaně až do 11 hodin.

wellness hotel Amenity Zlín

V hotelu Amenity Wellness Spa lze prožít i delší dovolenou. Zajímavých cílů je v okolí opravdu mnoho. Kromě jmenovaných památek funkcionalistické architektury je to například ZOO Lešná, zámky ve Zlíně a v Napajedlech, hrad Malenovice, gotický kostel v Tečovicích, poutní kostel a větrný mlýn ve Štípě či Baťův kanál, měřící 50 kilometrů.

wellness hotel Amenity Zlín

A po celodenní turistice jistě uvítáte Amenity Saunový svět, který tento hotel ve Zlíně poskytuje návštěvníkům v příznačné technické dokonalosti. Využít zde můžete finskou saunu, solnou lázeň, sanarium, whirlpool, Kneippův chodník a bylinnou parní lázeň.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.