Tuk v potravě nemusí nutně znamenat tloustnutí

01.10.2012 | Hubnutí a dieta

Množství kalorií, které získáme z tuků, nemá ve srovnání s bílkovinami nebo cukry žádný vliv na přírůstek váhy. Vědci zjistili, že přírůstek hmotnosti neovlivňuje ani druh tuku, který jíme.

Odborníci poukazují na to, že množství tuku, po kterém dochází k tloustnutí, dosud nebylo určeno. Sledovali proto deset let zdravotní údaje 90 000 mužů a žen ze šesti evropských zemí.

Příjem tuků činil v průměru 31,5 až 36,5 procenta celkového příjmu kalorií. Respondenti ročně přibrali v průměru jeden kilogram. Analýza všech faktorů, které měly na tuto skutečnost vliv, ale ukázala, že přírůstek váhy je na množství zkonzumovaného tuku nezávislý.

Vedoucí výzkumného týmu Dr. Nita Forouhiová z institutu Institute of Metabolic Science v Addenbrookově nemocnici v britské Cambridgi tvrdí: "Mnohem důležitější je dodržovat zdravý životní styl - jíst vyváženou stravu a pravidelně se hýbat, než se zaměřit jen na příjem tuků jako jediný faktor, který může škodit našemu zdraví."

Podle Forouhiové to ale neznamená, že můžeme sníst tolik tučných jídel, kolik se nám zachce. Optimální jsou "zdravé" tuky z ryb, ořechů a rostlinné oleje, které by měly činit 20 až 35 procent celkového množství kalorií.

Foto: Pixmac.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.