Rozhovor s primářkou plastické chirurgie:
Mám skvělý pocit z toho, když vidím, jak je klient po zákroku spokojený.


Paní primářko, v devadesátých letech jste založila Kliniku plastické chirurgie Ústí nad Labem.

Co bylo tím hlavním důvodem a jaké překážky na cestě k cíli bylo třeba zdolat? Co je specifikem plastické chirurgie jako medicínského oboru?

Kliniku plastické chirurgie jsem zakládala velmi brzy po ,, revoluci“ v době, kdy u nás ještě žádná podobná zařízení nebyla. Chtěla jsem vybudovat něco jiného než byly naše dosud socialistické nemocnice a zařízení. To, co jsem viděla v zahraničí, kam jsme po roce 1989 mohli svobodně vyjet a to mi vnuklo myšlenku, inspirovalo mě to. Chtěla jsem vybudovat kliniku, která by byla designově hezká, příjemná, voňavá s personálem, který je oblečený do kostýmků a usmívá se, se systémem objednávání klientů na určitou hodinu (což v té době nebylo zvykem) a samozřejmě s plasticko chirurgickým a estetickým spektrem zákroků, které v té době ještě zde nebyly k dispozici. Samozřejmě cesta jednoduchá nebyla. Potýkali jsme se s byrokracií, papíry, schvalováními, registracemi a dalšími obstrukcemi, vše bylo na začátku a ani úředníkům nebylo jasné, jak a co dělat. Druhou důležitou věcí byly samozřejmě peníze a další věcí nástroje a přístroje, které jsme potřebovali a zde na trhu ještě nebyly a ty jsem si musela vypátrat v zahraničí a kolikrát si je velmi obtížně dovézt do Česka. Dnes v tomto směru už jsme bez problémů, pokud máte finance, je zde na trhu už všechno. Plastická chirurgie se obecně dělí na 2 oblasti:

  • První je léčebná plastická chirurgie, která řeší různé vrozené vady, jako jsou rozštěpy, nádory atd. Řeší úrazy, různá traumata a defekty, popáleniny. Jedná se zde o zlepšení kvality života a o zdraví.
  • Druhá je estetická plastická chirurgie,která je o kráse a zlepšení vzhledu. Pracuje se zdravými nebo téměř zdravými lidmi, kteří chtějí něco na svém těle vylepšit. Chtějí být hezčí. Každý vidí svou krásu a atraktivnost jinde. Estetická plastická chirurgie je někdy také psychochirurgií.

Jaké je podle Vás všeobecné povědomí o plastické chirurgii? Domníváte se, že se v posledních letech mění?

Do roku 1989 existovalo pouze jedno pracoviště estetiky a to byl Ústav lékařské kosmetiky jako jediný v republice. Navštěvovali ho herečky, manekýnky, lidé z televize a několik málo ,,obyčejných lidí“. Dneska máme pracovišť jako máku. Dříve neexistovala reklama, lidé neměli informace a když, tak velmi zkreslené. Mnohokráte ani nevěděli, co je možné upravit a udělat a trápili se s tím celý život. Dnes je doba jiná. Máme televize, kde jdou různé programy o plastické chirurgii, máme internet, kde je možné si najít více informací a shlédnout různá videa a tím nakouknout do ,,kuchyně“ plastických chirurgů, máme mnoho časopisů a novin, které píší o různých nových metodách atd. Doba se velmi změnila a lidé jsou dnes mnohem informovanější, jak o oboru plastické chirurgie, tak i o možnostech, které skýtá.

Jaké zákroky Vaše klinika provádí a které z nich patří mezi nejžádanější?

Naše klinika má velmi široké spektrum zákroků, které ani není možné zde vyjmenovat. Nejlepším řešením je shlédnutí našich www stránek : www.plastika-ul.cz a www.vraspirova.cz. A co je nejžádanější?

  • U žen: operace horních a dolních víček, operace obličeje a krku, nosu, prsa – zvětšování, zmenšování a modelace, úprava intimních oblastí (labií) a samozřejmě liposukce – odsávání tuků a operace bříšek po porodu
  • U mužů: operace horních a dolních víček, operace nosu a uší, operace gynekomastie (což jsou nadměrně vyrostlé prsní žlázy, které muže obtěžují), liposukce a úpravy penisu – obřízka, zvětšování….a také transplantace vlasů

Vaše povolání je velice náročné. Co máte na své práci nejraději?

Ano, náročná je, jak fyzicky, tak psychicky. Někdy mám pocit, že je psychicky těžší než fyzicky. Co mám nejraději? Je to práce tvůrčí a baví mě. Baví mě, jak pod svýma rukama vytvářím něco hezčího, mladšího a přitažlivějšího a mám skvělý pocit z toho, když vidím, jak je klient po zákroku spokojený, sebevědomější a usměvavý a jaká se mu vrátila chuť do života. Za 20 let práce mi prošla pod rukama opravdu pěkné řádka lidí, slyšela jsem mnoho osudů, přání a snů. Nebyly to vždy jen samé radosti, ale někdy i velké starosti. Ale v tom je ta práce. Miluji svojí práci.

Absolvovala jste sama nějaký zákrok, anebo o něm uvažujete?

Ano, kolega mi upravil horní víčka a jsem s nimi spokojená. Až zub času zahlodá, půjdu pod kudlu znovu. Ale jinak vážně. Neoperační zákroky jako jsou lasery všeho druhu, které máme na klinice, zkouším sama na sobě, je to nejlepší test. Vím, jak fungují, jak bolí a vím, co od nich mohu očekávat. Zkouším na sobě i různé výplňové materiály pod vrásky, botox, preparáty na mezotherapii či chemický peeling. Vím potom přesně, co a jak působí a funguje anebo naopak nefunguje.

Když se rozhodnu, že bych chtěla na sobě něco změnit, například si nechat zvětšit poprsí, anebo omladit svá víčka, kam mají vést mé první kroky?

Najít si plastického chirurga s atestací a zkušenostmi v estetické medicíně a sehnat si reference na jeho práci. Nebát se absolvovat konzultací na několika pracovištích a pak se nechat operovat od toho, komu důvěřujete. Tělo máte jen jedno v tomto životě – jiné Vám nenaroste!

Mnoho z nás by si přálo nějakou zkrášlující operaci, ale hlavní překážkou je strach. Jak se s ním lze vyrovnat?

Dobrý plastický chirurg musí být dobrý psycholog. Při konzultaci Vám vše vysvětlí a zbaví Vás strachu! A Vy se nakonec na operaci těšíte.

Jak dlouhé jsou u Vás objednací lhůty?

Ke konzultaci 1 – 2 měsíce, k operaci 2 – 3 měsíce.

Co může Vaše klinika nabídnout svým klientům z pohledu konkurenční výhody? Jinými slovy poskytujete svým klientům něco navíc?

Na naší klinice se nezabýváme pouze operativou. Chceme se o klienty starat komplexně. Máme velké laserové centrum, se všem dnes nejmodernějšími lasery – na výrůstky, pigmentace, žilky, chloupky, vrásky, jizvy… Na klinice je také Beauty centrm, kde jsou neinvazivní přístroje na vylepšení vzhledu, anebo přístroje na pooperační péči. Jako jediní v republice máme nyní ScarLet, což je mikrojehličková radiofrekvence na vypínání pleti obličeje, krku, dekoltu a rukou. Takže vlastně pod jednou střechou se u nás krása snoubí se zdravím. No, přijďte se podívat!

www.plastika-ul.cz

Přečtěte si také:

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.