Příběh jedněch tenisek – Adidas Superstar


Bez tenisek si nedovede život představit nejedna z nás. Někteří teniskám natolik propadnou, že se stávají jejich vášnivými sběrateli.

Možná je to tím, že u tenisek jde často o ikonické modely s historií. Pravé sneakers za sebou často mají silný příběh, nevznikly jen tak. A to jim právě dodává na jedinečnosti, kterou dále předávají i svému nositeli.

Jak původně vznikly tenisky?

tenisky SuperStar

Příběh i tak designového kousku jako jsou tenisky, začal jakou spousty dalších věcí, a to u technického vynálezu! V roce 1839 přišel americký chemik a vynálezce, Charles Goodyear, s metodou vulkanizace kaučuku. Tento převratný vynález našel své největší uplatnění ve výrobě pneumatik. Postupně se ale výrobci přeorientovali na výrobu gumových podrážek bot. Odtud už byla krátká cesta k výrobě tenisek.

V roce 1916 jedna z automobilek spojila své podružné obuvnické impérium a nazvala ho Keds. Vyrobila první plátěnky s gumovou podešví a voilá, první kecky byly na světě!

V následujících letech se kecky pomalu začaly stávat součástí běžného dne. Přicházely další značky, jako například Converse, která světu tenisek přispěla svým ikonickým modelem Chuck Taylor All Star. V dnešní době máme na výběr z nekonečného množství značek a modelů, z nichž každý má svůj unikátní příběh.

Adidas Superstar

Boty Adidas Superstar jsou jedním z modelů, který rozhodně v historii nezapadne. Mají za sebou téměř 50 let existence a stále jsou populární po celém světě, napříč společenskými vrstvami. A jak to vlastně všechno začalo?

bile boty SuperStar

Za všechno může basketbal. Basketbal totiž v minulém století získal na obrovské popularitě, NBA se stalo pro mnoho fanoušků posedlostí a tím se otevřela cesta k obrovskému byznysu. Hráči NBA získávali kontrakty ověnčené pohádkovými sumami a značky se předháněly v inovacích spojených s házením míče do koše. Tohoto byznysu se samozřejmě chytily především sportovní značky, které pružně reagovaly na čím dál vyšší požadavky na kvalitní basketovou obuv. Společnost Adidas přišla s revolučním releasem, vysokými teniskami s koženým svrškem a gumovou špičkou, které říkáme „Shelltoe“. Špičkou, kterou známe z dnešních superstarů. Odtud k tomuto modelu vedla cesta přes jejich nízké provedení, které se poprvé světu ukázalo v roce 1970. Oblíbila si ho většina špičkových hráčů NBA a s nimi následně i tisíce jejich fanoušků. Původně se tento model, který na tu dobu byl celkem nákladný, vyráběl exkluzivně ve Francii, ale následně i ve východních zemích, a kuriozitou je to, že i v bývalém Československu.

cerne boty SuperStar

Superstary se postupně začaly odklánět od NBA a získávat popularitu mimo oblast sportu. Hlavně směrem do uměleckého světa. Jejich další boom začal v roce 1983, kdy se staly poznávací značkou skupiny Run D.M.C., která kromě těchto bot zpopularizovala i oblečení od Adidasu. Tato skupina zároveň přišla se skladbou My Adidas, která mluví o lásce k teniskám a odstartovala posedlost sneakers. Od té doby se kolem Adidas Superstar točilo mnoho hudebních hvězd a staly se opravdovou ikonou. Dnes je najdeme v nekonečném množství provedení, od klasiky, až po módní lahůdky, na kterých spolupracovali umělci jako Pharrell či Rita Ora. Adidas Superstar je model, který nikdy nevyjde z módy a určitě se vám v botníku neztratí. Jsou natolik ikonické, že je nejspíš budou znát za 50 let i vaše děti. Vzhledem k jejich relativně nízké pořizovací hodnotě je na zamyšlenou, zda si také hned jedny nepořídit.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.