Myslíte zeleně? A kompostujete?


Stále více lidí se snaží žít v souladu s přírodou. Často se samozřejmostí jejich života stává zdravá strava, která je složená převážně z ovoce a zeleniny - tedy z darů přírody. Když myslíme na životní prostředí a chceme být pro přírodu co možná nejmenší hrozbou, svědomitě třídíme odpad. A co vy? Také myslíte zeleně?

Možná si myslíte, že děláte maximum. Máte dojem, že bohatě stačí, pokud třídíte odpad a zdravě jíte. Třeba se i plácáte po ramenou, že přírodu co možná nejméně zatěžujete. Jenže pak pracujete na zahradě a vzniklý odpad jednoduše nacpete do pytlů a vyhodíte do popelnice. V tom horším případě odvezete někam na zakázanou skládku, což je stále velký problém.

Proč je dobré kompostovat?

Důvodů by samozřejmě mohla být celá řada. Zmíníme si tedy alespoň ty nejzásadnější, které vás jistě přesvědčí o tom, že kompostování rozhodně smysl má. V první řadě je to snížení rizika skladování odpadu na skládkách, které nejsou povolené a zbytečně tak zatěžují naše okolí. Určitě jste si někde všimli skládky, která přetékala, nebyla nijak organizovaná a třeba se nacházela na okraji lesa. Moc příjemný pohled to nebyl, viďte?

Dalším důvodem, pro který se vyplatí pořízení kompostéru nebo kompostovacího sila, je výroba kvalitního hnojiva. Máte-li zahradu a na ní rostliny, určitě pod ně hnojivo kupujete. Možná tak činíte v dobrém úmyslu, protože se rostlinkám více daří, ale jste nuceni za to utrácet peníze - a přitom zbytečně, protože hnojivo si můžete vyrobit poměrně snadno sami.

Kde pořídit kompostér?

Chcete-li přírodě spíše pomáhat, nežli jí škodit, pak možná už teď uvažujete, že si pořídíte kompostér nebo silo. Možná jen nevíte, která varianta je lepší a odkud vlastně tohoto šikovného zahradníka vlastně pořídit. Podívat se můžete na stránky kompostery.cz, kde najdete přehlednou nabídku kompostérů i kompostovacích sil. Jednotlivé produkty jsou rozřazeny podle velikosti, snáze tak vyberete přesně takový model, který bude svou velikostí nejlépe odpovídat potřebám vaší zahrady.

Pokud řešíte dilema, jestli je lepší kompostér nebo silo, rozhodnutí je čistě na vás. Obě varianty vám pomohou efektivně užitkovat jak zahradní, tak i některý kuchyňský odpad (například slupky od ovoce a zeleniny). Kompostér představuje samostatně stojící objekt, který je uzavřený a nikterak nenarušuje vzhled zahrady. Oproti tomu kompostovací silo je pouze jakousi ohrádkou, se kterou ohraničíte volně ležící kompost. Kompostér volte v případě, kdy kompost teprve budete zakládat, kompostovací silo se naopak hodí pro případ, kdy již kompost na zahradě založený máte a chcete mu pouze dodat nějakou úroveň.

www.kompostery.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.