Jaké hrady navštívit (nejen) koncem sezóny?

14.09.2022 | Volný čas

Letní sezóna se pomaličku blíží svému konci, hradů a zámků si však můžete naplno užívat i během podzimu. A ještě získáte více prostoru, protože turistů se na nich v tomto období nenachází zdaleka tolik jako během prázdninových měsíců. Zámků a hradů se v ČR nachází skutečně bohaté množství. Proto jsme vybrali alespoň tři, které podle nás rozhodně stojí za návštěvu. Které to jsou?

Hrad Sovinec

Sovinec je největším moravským hradním komplexem. Nachází se ve stejnojmenné obci poblíž v Nízkém Jeseníku, poblíž Rýmařova. Stojí zde už od 14. století a postavit jej nechali bratři Pavel a Vok ze Sovince.

Hrad se rozrůstal až do 18. století, ve kterém však současně začal ztrácet na své důležitosti. Jeho stavu nepomohl ani požár, po kterém začal hrad chátrat.

Další požár potkal Sovinec začátkem 20. století, ale už v roce 1951 na něm začala probíhat rekonstrukce, která probíhá do dnešních dnů.

Hrad je i přes probíhající opravy přístupný veřejnosti ve třech okruzích. Sovinec můžete navštívit v otevírací době – od května do konce září od 9 do 18 hodin. V ostatních měsících Sovinec své brány veřejnosti uzavírá v 17 hodin.


Najděte si pohodlné ubytování na Moravě.

 

Hrad Loket

Na druhé straně republiky, poblíž Karlových Varů, se nachází jeden z nejúchvatnějších hradů ČR – Hrad Loket.

Svůj název nese pravděpodobně podle řeky Ohře, která ve svém ohybu před hradem připomíná právě lidský loket.

Tento hrad vznikl jako pohraniční pevnost, brzy však začal sloužit králům i měšťanským pánům. Až na přelomu 19. a 20. století se z něj stala věznice.

Hrad Loket má skutečně impozantní historii plnou velkých jmen a návštěvníkům je v hlavní prázdninové sezóně otevřen do 18:30, v září a říjnu do 17 hodin a v ostatních měsících do 16:00.

Hrad Loket rozhodně stojí za návštěvu i během zimních měsíců, kdy se na něm mimo jiné konají adventní trhy, plné spousty zajímavých akcí pro děti i dospělé.

 

Zámek Lednice

Pojďme se ještě na chvilku vrátit na Moravu. Tentokrát na tu jižní, která není známá jen pro svá lahodná vína. Jednou z jejích dominant je také Lednicko-valtický areál.

Jednou z největších zajímavostí tohoto areálu je dokonalé propojení architektonických stylů. Pojí se zde baroko, novogotika s romantickým stylem a pohled je to vskutku úchvatný.

Za pozornost rozhodně stojí i zdejší zahrady, které nejvíce oceníte v příznivém slunečném počasí během jarních a letních měsíců. Za pozornost stojí i zámecký skleník. A kdy můžete tento skvost ze seznamu UNESCO navštívit?

Otevírací doba záleží na tom, v jakém měsíci chcete Lednicko-valtický areál navštívit. Květen, červen a září je otevřeno denně (kromě pondělí) od 9 do 17 hodin. Červenec a srpen je otevřeno denně od 9 do 17 hodin.

Foto zdroj: Depositphotos

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.