Co by nemělo chybět na štědrovečerním stole

21.12.2017 | Bydlení | Gastronomie

Přípravy na vánoce jsou v plném proudu. V domácnosti voní cukroví, svíčky a františek, okna zdobí dekorace s vánočním motivem, na stole je vánoční hvězda a vše se zdá být dokonalé. Užíváte si sváteční atmosféru, která na vás dýchá z každého koutu vaší domácnosti, a začínáte v hlavě spřádat plán na štědrovečerní menu. Co nesmí chybět na stole? Jaké dobroty se budou podávat? Na čem si společně pochutnáte?

Štědrovečerní menu - od začátku do konce
Štědrovečerní večeře se může v každé domácnosti lišit. Jsou však pokrmy, na které sázely již naše babičky a jsou považovány za tradiční. Nebo dobroty, které se na stolech objevují v posledních letech a jsou tak symbolem moderních Vánoc. Co by se tedy mohlo objevit i ve vašem štědrovečerním menu?

Na předkrm plněné rolky nebo aperitiv
Některé rodiny na Štědrý den žádný předkrm nepodávají a raději si místo toho připijí dobrým aperitivem, aby se jim lépe trávilo.

Pro jiné je předkrm samozřejmost. Dnes jsou moderním předkrmem plněné šunkové rolky. Do těch se nejčastěji připravuje křenová pomazánka. Naplnit je ale můžete jakoukoli jinou pomazánkou či náplní dle své vlastní chuti.

Klasická rybí polévka nebo jiná alternativa
Nedílnou součástí štědrovečerní večeře je polévka. Pro někoho je naprostou samozřejmostí ta rybí, která pro něho představuje nedílnou součást Vánoc.

Jestliže ale ryby nejíte a neděláte si na Vánoce ani smaženého kapra, můžete se spolehnout na jinou alternativu. Sváteční polévkou může být i pravý hovězí vývar. Někdo si dělá na Štědrý den hrachovou polévku, u které samozřejmě nesmí chybět opečené houstičky.

Hlavní chod s vůní kapra, smažených řízků  nebo klobásy
A jsme u hlavního chodu. Ten si většina lidí představí naprosto klasicky - tedy v podobě bramborového salátu a smaženého kapra. Kapra skutečně můžeme považovat za vánoční tradici, některé rodiny jej během roku ani nepřipravují, aby to bylo jídlo skutečně výjimečné a vánoční.

Patříte k lidem, kteří kapra nejedí? V takovém případě není v dnešní době nijak překvapivé, že se na vašem stole objeví smažené řízky. Ty mohou být kuřecí či vepřové, nebo klidně obojí. Na stolech ve stále větším počtu domácností se začíná objevovat i smažená nebo jen pečená, do kulata pěkně zatočená vinná klobása.

Dezert v podobě cukroví, vánočky a štoly
Co se dezertu na štědrovečerní tabuli týče, není až tak běžný.

K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví nebo vánočka a stále častěji také štola, takže když už si někdo dá po večeři sladkou tečku, má právě tuto podobu.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.