Hrušky nejsou zdravější než jablka, teorie o typu postavy je vyvrácena


Ženám, jejichž tvar postavy připomíná jablko, nehrozí větší riziko kardiovaskulárních nemocí než těm, které mají postavu hrušky. Dlouholetý předsudek vyvrátil nový výzkum britských vědců.

Lékaři se dlouhá léta domnívali, že ženy s postavou jablka mají tendenci ukládat tuk ve větší míře v oblasti břicha než boků, a proto je u nich zvýšené nebezpečí srdečních chorob a mozkové příhody.
Jejich hypotézu potvrdila i studie z roku 2005.

Analýza záznamů o zdravotním stavu 220 000 lidí, kteří se zúčastnili celkem 58 studií probíhajících více než deset let, ale tuto domněnku vyvrátila.

Ukázalo se, že poměr šířky boků a pasu není o nic lepším ukazatelem zdravotního rizika než nadváha měřená indexem tělesné hmotnosti (BMI). Ten se vypočítá jako podíl hmotnosti a druhé mocniny výšky v metrech.

Krev nejlépe odhalí nebezpečí
Mezinárodní tým vědců na Cambridgeské univerzitě zveřejnil v časopise Lancet výsledky své studie, v níž dospěl k názoru, že nejspolehlivějším prostředkem k určení eventuálního nebezpečí jsou procesy, které se odehrávají v krvi.

"Pokud známe krevní tlak, stav hladiny cukrů a cholesterolu, potom nám hmotnost nebo tvar postavy další významné informace neposkytnou," uvádí se ve studii.

Výzkumníci ale upozorňují, že nadváha stále zůstává pro vznik cévních onemocnění hlavním rizikovým faktorem.

"Obezita, vysoký tlak a nadměrné množství cholesterolu spolu jdou ruku v ruce. Výsledky starších výzkumů byly zřejmě ovlivněny tím, že se zaměňovala příčina a důsledek. Nadměrné ukládání tuků je následkem nezdravého životního stylu a jeho významným ukazatelem je tuk v abdominální (břišní) oblasti," vysvětluje spoluautor nové studie Dr. Mike Knapton.

Zdroj: Korzo

Přečtěte si také:

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.