7 rad, jak zůstat před svatbou v klidu


Začátky svatebních příprav vám mohou přijít klidné a pozvolné. Čím více se však blížíte k tomu důležitému dni, mohou vás všechny drobné záležitosti, které je potřeba zařídit, doslova zavalit. Abyste si i při vzrůstajících nárocích (časových i psychických) celé chystání svatby užívali, zkuste vsadit na následující tipy, které vám pomohou vyhnout se zbytečným stresům a probudit se do dne D v co nejlepším rozpoložení.

1. Sestavte harmonogram příprav

První věcí, kterou byste měli promyslet už s větším předstihem, je časový plán. Nemusíte mít detailně den po dni rozplánovanou každou maličkost, ale základní obrysy vám pomohou se postupně v přípravách dobře orientovat a nehonit se na poslední chvíli. V závěrečných týdnech a dnech můžete plánovat detailněji, protože už budete mít konkrétnější představy.


2. Vyberte si pomocníky a delegujte úkoly

I když si můžete zprvu myslet, že vše zvládnete sami, úplně se na to nespoléhejte ani u malé svatby. Jen tak vás organizační náročnost nebude mít šanci překvapit. Je tatínek ženicha zručný kutil a má cit pro detail? To by se určitě hodilo pro výrobu a přichystání výzdoby. Má svědkyně talent rozesmávat lidi? Třeba by vám mohla pomoci se svatební zábavou.

Zkuste vzít v potaz silné stránky členů svých rodin a přátel a požádat je, zda by vám případně mohli s přípravami či s organizací během vašeho velkého dne pomoci. Nejspíš je potěší, že jim chcete do rukou svěřit důležitý úkol, a vezmou svoji úlohu zodpovědně. Možným řešením je také najmout si svatební koordinátory. Ti s vámi důkladně zkonzultují vaše představy a následně se postarají o to, aby vše běželo jako na drátkách a vy jste si mohli jen užívat krásný životní moment.

Doporučení: Ideálně už předem vyberte, komu spolehlivému ve svatební den svěříte své snubní prstýnky a doklady. Určitě byste nechtěli pár minut před obřadem přemýšlet, na jaké místo jste je položili. Tuto úlohu si nejčastěji bere na starost svědek ženicha.

3. Potvrďte všechny dodavatele

Pár dní před svatbou je dobré zkontaktovat všechny, kdo se na přípravách podílí, a ujistit se, že se vším počítají. Domluvte se s fotografem, kameramanem a DJem nebo kapelou, v kolik hodin mají kam dorazit a na dalších podrobnostech. Sečtěte konečný počet svatebních hostů a sdělte ho cateringu nebo restauraci. Na všech organizačních detailech se dohodněte i v místě konání obřadu a následného programu. Ujasněte si také, kdy je potřeba vyzvednout například květiny nebo dort a kdo se o to postará. Pamatujte na to, že čím bude předběžná domluva jasnější, tím menší je prostor pro možné komplikace a vše proběhne plynuleji.

4. Sepište seznam posledních detailů

Abyste na nic důležitého nezapomněli, bude se vám v posledních dnech hodit i seznam, ze kterého si budete postupně odškrtávat, co jste už zvládli. Pokud vás představa dlouhého výčtu úkolu děsí, zkuste si je rozdělit do několika kategorií. Jedna z nich může například nést nadpis „výzdoba“ a uvedete v ní všechno, co váš velký den bude zdobit. Případně i dopíšete, jestli je potřeba některé z dekorací dokončit, dokoupit nebo někde vyzvednout. Jinou pojmenujte třeba „Den předem“ a sepište v ní vše, co je v posledním dni příprav potřeba stihnout. Zde by mělo být důležitým bodem i nachystání a kontrola obleku ženicha, šatů nevěsty a šperků a doplňků. Pokud plánovací seznamy využíváte běžně, určitě znáte ten blažený pocit, který se po odškrtnutí úkolu dostavuje.

5. Zachovávejte rovnováhu

Pro udržení chladné hlavy hraje velkou roli také to, aby byl váš každodenní režim v rovnováze, abyste měli dostatek pohybu i spánku a čas věnovat se koníčkům a abyste kvalitně jedli. Vhodné je do stravy zařadit potraviny s vysokým obsahem vitamínu C, který stimuluje produkci antistresových hormonů v těle, a vitamínu B6, který působí jako přirozené antidepresivum. Pravidelný spánkový režim přispěje k tomu, abyste si během příprav co nejlépe odpočinuli a byli na svůj den svěží.

Důležité je, aby svatba nebyla jediným středobodem vašeho vesmíru po několik měsíců. Udržování rovnováhy vám bude průběžně pomáhat zachovat si odstup a uvědomovat si, že i když je pro vás svatba zásadním životním krokem, drobná změna plánů nebo komplikace není konec světa, protože i jiné věci jsou velmi důležité.

6. Oddechněte si a obklopte se příjemnými vjemy

Pokud je to alespoň trošku možné, snažte se poslední večer před svatbou už nezabývat výhradně přípravami, ale ponechat si čas na odpočinek, do kterého zařadíte cokoliv, co vám pomůže relaxovat. Můžete se zahrnout kosmetickou péčí, dát si něco dobrého na zub nebo skleničku vína. Na tom, co konkrétně si dopřejete, tolik nesejde, hlavně by vám to mělo pomoci uvolnit se a myslet jen na to příjemné, co vás druhý den čeká.

7. Den D

Ať už vám v noci nedělalo problém se dobře vyspat, nebo marně přemýšlíte, jestli jste zamhouřili oči alespoň na chvíli, pozitivním startem do svého dne D nic nezkazíte. Snažte se dobře se nasnídat, i pokud máte pocit, že to moc nepůjde. Je totiž možné, že se vám v příštích několika hodinách nemusí povést se pořádně najíst, a hlad snoubencům na klidu nepřidává. Soustřeďte se především na to, abyste se správně naladili a nenechali se rozházet drobnostmi. Dnes se stanete před svými rodinami a přáteli manželi, a to je teď to nejdůležitější.

Doporučení: Pokud se dámy nechtějí na obřad vzdát svého zásnubního prstýnku, neměly by ho zapomenout přehodit na jiný prst. Může jít třeba o prostředníček levé ruky nebo prsteníček pravé ruky.

Všechny výše uvedené tipy mohou přispět k bezproblémovému průběhu svatebních příprav i celého svatebního dne, především však doufáme, že vám pomohou vše zvládnout v psychické pohodě bez zbytečného stresu. Tento den je váš, proto s ním naložte tak, abyste si na něj vždy rádi zavzpomínali. Do manželského života vykročte pravou nohou a my vám budeme držet pěsti, aby v něm byl dostatek všeho, v co doufáte.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.